Vett och etikett på cykel 

Inom cykling finns det cykelregler hur man skall vara i trafiken för säkerheten men det finns även flera oskrivna regler som för många är ristade i sten som tex att inte ha fladdriga kläder, för korta strumpor, orakade ben eller kanske det allra värsta märken från oljan på kedjan på benet. Bryter man dessa så är man ingen riktig cyklist! Eller? Vi frågade Helen Wikmar som är en duktig cyklist med bland annat flera Ironmans i bagaget vad hon tänker om vett och etikett på cykel: 
 
Hur skall man klä sig när man cyklar?  


-Hahaha älskar att du frågar mig dessa frågor!! Egentligen så bryr jag mig inte om cykelregler för klädsel. 
Men viktigt att inte klä sig för varmt! Och absolut inte för kallt. Jag föredrar cykelbyxor utan ’hängslen’ så jag snabbt kan stanna o kissa. Gärna tröja med fickor på ryggen så jag kan ha med energi! Ofta fryser man om fötterna – därför är det bra med skoöverdrag eller varför inte plastpåse runt foten. Det är ju billigt.  

Får man cykla utan tröja?

-Klart man kan ju men fyyyy för o trilla i 40km/h i skrapa upp hela kroppen 
  
Vilka strumpor skall man ha?

-Snygga strumpor som är varma - om det är kallt - merinoull är grymma! 
Jag bryr mig inte om längd för jag har för roligt att cykla för att bry mig om längden på strumporna 
 
Hört att man inte får blanda färger på sina kläder..?  
-Inte blanda färger?! Hahaha då är jag världens sämsta!!! Jag älskar alla färger o vill gärna se ut som en regnbåge. Saknar glada färger på snygga cykelkläder! Mer färg åt folket!  
 
 
Har man trosor under cykelbyxor?  
- Nej jag har inte det, för att undvika skav! Längre sträckor är det SUPERVIKTIGT att smörja in sig med massor av kräm mellan benen så man inte får skav!! 
 
Vilka regler gäller i trafiken för cyklister?  
-Stanna på rött…och så då alla vanliga trafikregler som gäller för bilister.  
 
Får man cykla bredvid någon? 
-Det får man, men sunt förnuft bör användas - en smal trafikerad väg är kanske bättre att man kör på led. Annars kan man få spolarvätska sprutad på sig eller varför inte ett lång finger viftat mot dig! 
 
Skall man heja på de som cyklar förbi än?  
- Ja! En trevlig outtalad regel är att man alltid nickar eller lyfter lite som en vink med handen. 
 
Hälsar man på alla på cykel? Även de som har vanlig cykel?  

Ja, jag gör det, men de som har vanlig cykel fattar inte alltid grejen…men jag fortsätter hälsa.  
 
 
Är det något annat som är big no-no när det kommer till vett och etikett på cykel? 
-Nej jag tycker man får göra sin grej! Alla är välkomna! Man kanske inte har råd eller koll eller framförallt inte bryr sig om modet på cykel och det viktigaste är såklart att folk cyklar! Hur man skall röra sig i en klunga och vad som gäller i klungor och så brukar bero på vilka som är med. Så bäst man pratar ihop sig innan om vad som gäller så man vet. Big no-no för mig är dock att cykla utan energi! Ha ALLTID med dig ngt att äta o dricka! Och gärna en kompis om det går! 

Mitt tips till den som ska börja cykla är att inte fråga så mycket om ngt utan göra det som känns bäst för dig själv!! Så slipper du bry dig om vad alla andra gör & tänker!

Vi säger Tack Helen Wikmar

Back to blog