HYROX grundades 2017 i Tyskland där det första eventet lockade 650 deltagare. Utvecklingen har sedan dess gått snabbt med 40+ race under 2023 med över 90 000 atleter och 50 000 åskådare. Det arrangeras även internationella mästerskap där de bästa från respektive deltävling bjuds in.

För Norden var Stockholm först ut den 25 mars 2023 på Stockholmsmässan. Därefter, den 30 september, bar det av i Malmö. Den 2 december är det dags för HYROX Stockholms andra race och i dagarna lanserades Danmarks första race, HYROX Cph den 23 mars. Det är fullt ös, med andra ord!

HYROX är designat så att alla ska kunna delta, med utgångspunkt i sin egen nivå och förmåga. Då tävlingsmomenten är standardiserade och alltid likadana oavsett var i världen du ställer upp, kan du mäta din prestation mot andra som deltar. Tänk dig en sport där du får utöva samma tävlingsmoment, på samma arena, som världseliten.

Du gör din grej av det och tar den tid du behöver - racet har ingen time cap, du kommer alltid att få slutföra!


Till ditt nästa race har du sedan exakta snittider med dig för varje löpning och varje station, som kommer hjälpa dig att hålla träningsmotivationen på topp.

HYROX är sporten du redan tränar till utan att riktigt veta om det. Du kanske springer då och då, gör ett gäng knäböj och bär på tunga vikter. Konditionsmomentet löpning och de funktionella övningarna kommer att kännas bekant för att det är rörelsemönster du kan finna i din vardag - Och om inte, har du nu en rolig anledning att föra in dem.


HYROX har blivit en given accountability buddy till många människor. Att signa upp sig till ett roligt race som sedan boostar en att hålla i gång med träningen är motiverande. Träna på egen hand eller tillsammans i ett community på något av de många olika affiliates runt om i Sverige, Danmark och Finland. En affiliate är ett så kallat officiellt HYROX gym som förser sina medlemmar med specifik HYROX-träning.


HYROX-träning kan hålla dig i toppform och ge dig allsidig konditionsträning och styrka på ett väldigt varierande och roligt vis.


Vilken enastående folkfest och upplevelse det är att delta går inte riktigt att beskriva. Det behöver upplevas!


Om du googlar HYROX kan du säkert finna många bilder på rippade atleter utan tröja med synliga magmuskler. Där finns en liten procent som är just elit och tävlar för att vinna. Det är absolut jättehäftigt och inspirerande att se dem tävla. Men sedan finns där en mycket större procent som tävlar för att göra sig själva stolta, ha en fantastisk dag och njuta av eventet! 


Deras race tar ofta längre i tid och hur imponerande är inte det! Dessa människor, dessa atleter, kämpar för varje meter, joggande eller gående, ett utfall i taget, med konstanta hejarop från de stöttande åskådarna. 

Så funkar HYROX!

På en HYROX-tävling ställer alla upp i samma race och format:

 1. Tävlingen startar med 1 km löpningföljt av en funktionell övning. Detta repeteras åtta gånger med olika funktionella övningar mellan löppassen.
 2. Deltagare kan ställa upp i olika kategorier, beroende på nivå:
 • Individual– Du gör allting själv.
 • Individual Pro– Samma race men tyngre vikter som ger en större utmaning.
 • Double – två och två, spring tillsammans och dela på stationerna.
 • Relay Teams–en grupp om fyra personer som delar på övningarna och löpningen sinsemellan så att de totalt gör 2 km löpning var och två stationer. Perfekt med träningskompisar eller kontorsbekanta! Detta formatet rekommenderar vi många att testa under HYROX Sthlm!
 1. De olika funktionella stationerna är:
 • SkiErg
 • Sled push
 • Sled pull
 • Burpee broad jumps
 • Rowing
 • Farmers carry
 • Sandbag lunges
 • Wall balls

Under racet har du ett chip runt din fot, vilket registrerar hela ditt lopp och ser till så att alla följer reglerna. Du får tider på alla moment och kan använda dessa i din kommande träning. Vilket moment dominerade du på och vilket vill du öva mer på?!


 

Back to blog