Tips inför Vätternrundan från härliga Louise
Jag är en cyklist som älskar solskensrundor på landsväg , stora cykelglasögon och gjort Vätternrundan två gånger. Jag började cykla 2016 när jag bestämt med två kollegor att göra en Svensk klassiker. Jag började med att köpa begagnad cykel som jag fick levererad till jobbet vid Odenplan, fick hjälm och cykelskor på köpet.
Jag hade aldrig cyklat på en så smal cykel tidigare så var fullkomligt livrädd när jag skulle cykla hem utan att veta hur bromsar å växlar fungerade genom stan!
Någon hade nämnt att man behövde ca 100 mil i benen innan Vätternrundan. Så det ville jag ta på allvar och började samla mil i början på maj (kanske lite sent nu när jag tänker efter…) men jag cyklade överallt och vips så var 100 mil samlade. Dessutom så körde jag Halvvättern själv helgen före den stora. Ett bra sätt att samla mil.
Känslan när jag kom i mål efter min första Vätternrundan var obetalbar och jag kände att jag kunde fixa absolut vad som helst, och anmälde mig och kom med i Team Rynkeby Sthlm och cyklade till Paris året efter.
Jag älskar känslan av att vara ute, trycka mil efter mil och bli starkare för varje år.
De är dessutom helt fantastisk att vara med i en klunga som cyklar tillsammans och som vet hur man gör. Teamkänslan är magisk!
Nu har jag gjort hela Vätternrundan två gånger; första var 2016, andra 2019. Halvvättern har jag gjort nästan varje år sen jag började cykla.
Min första runda runt sjön hade vi ett Sub12 mål, men med de katastrofala vädret, X-antal punkteringar så kom vi in på 13.32. Vädret är verkligen något som man skall ta med sig. Man kan aldrig styra vädret men man kan anpassa efter vädret. På min andra Vättern så var målet sub 11 och vi kom in på 10.50. Så glad var jag!
Mina tips innan man cyklar Vätternrundan är att man sätter ett rimligt mål. Är det första gången så är ”att ta sig runt” ett jättebra mål, och vill du köra igen sen så kan målet vara att ta den första tiden. Och sen samlar man timmar och mil i sadeln. Som jag hade som mål inför så är minst 100 mil innan är att att rekommendera för 30 mil är långt. Men kul! Ett bra sätt att få till de långa passen är att få in dem på helgerna. Börja kort och sen ökar du distansen ju närmare du kommer tävling där i juni.
Veckan inför Vätternrundan skulle jag säga att du skall cykla lite lätt för njutningens skull; ut och känn att cykeln känns bra. De är inte de milen veckan innan Vättern som gör att du kommer komma runt utan det är cyklingen alla veckor innan. Sov så mycket du kan och försök att vara ordentligt återhämtad.
På självaste tävlingsdagen är det många som startar på kvällen på fredagen eller tidigt på natten och här är mitt främsta tips att se till att ha sovit ordentligt torsdag till fredag!! Vänd inte på dygnet innan för de kan bli mer kaos än nytta, och sen försök att sova middag eller helt enkelt bara ta de jättelugnt och vila på fredagen. Alla minuter du lyckas blunda är bra! Är ordentligt med kolhydrater, och försök att äta saker du vet att kroppen klarar av.
Ta det lugnt i starten, det är ganska läskigt att starta när de är mörkt men de är bara några få timmar.
Under tävlingen så se till att stanna i alla depåer om du behöver, stanna och ät där de finns mat. Fyll på under vägen med energi och ha gels, bars, nötter, godis eller vad du vill ha i fickorna som är lätt att få tag i. Glöm inte dricka vätska ofta!
Och sen bara tuta å kör och glöm inte titta på omgivningen, finns många vackra sträckor kring Vättern!
Stort lycka till på din Vätternrunda!
Kram från Louise Erbladh