Ida B Olsson är känd som ”Workout is passion” och är en av Sveriges främsta hälsoinspiratörer som med kärlek, kunskap och passion dagligen inspirerar tusentals av människor att träna och röra på sig! Hon har också ett stort intresse för uthållighets idrott och kvinnors träning och är aktuell med boken ”Kvinnokompassen”- en bok om hur vi kvinnor kan träna och leva utefter vår menscykel.

 

Vem är Ida B Olsson?

Jag är en 40-årig lyckligt gift kvinna med 2 barn och bor i Båstad. Har jobbat med kvinnor i 15 år och fullständigt ÄLSKAR att träna. Så att få jobba med hälsa som är min passion är en ynnest. Att få inspirera andra kvinnor till att må sitt bästa jag på alla sätt som finns. Livet är så mäktigt när man inser hur fint man kan omfamna sig själv i livet. 

Vad har du själv för erfarenhet inom konditionsträning? 

Jag började spela fotboll när jag var 5 och drillades hårt med försäsongs-träningen och löpning. Blodsmaken i munnen glömmer jag aldrig bort. Hatade det. Hatade det lika mycket när jag var i skolan och skulle springa lopp på tid. Skadade knäet och fick sluta med all idrott när jag var 24 år. Så jag tränade kondition på gym istället. Fitness-klasser och konditionsmaskiner. Tyckte om det eftersom jag fick vara med i en grupp, precis som i fotbollen. Sen fick jag barn och det var svårare att få till kvällspassen på gymet då min man jobbade mycket. Jag promenerade med vagnen varje dag och en dag fick jag för mig att börja jogga smått med barnen i dubbelvagn. Orkade inte alls långt men kände hur gott jag mådde efteråt. Hur kinderna blev rosiga och ögonen glittrade av det jag nyss gett kroppen . Så jag joggade succesivt längre och längre sträckor och 2016 sprang jag min första maraton och sedan växte mitt intresse för löpning. 2017 blev jag sugen på att börja cykla så jag köpte en cykel. Eftersom jag då kunde både springa och cykla tänkte jag att en crawl-kurs kunde vara kul. Så det tog jag. Därefter har det blivit maraton på Kinesiska muren, New york maraton och några swimrun-lopp och en Ironman 70,3. Däremellan lever jag konditionsträning. ÄLSKAR just mysjogg som är en del av min löpning. Det pass jag ”unnar” mig mellan intervall och distans. Jag styrketränar 2 ggr/v och yogar en liten stund varje morgon. Älskar det också men framförallt för att det håller mig skadefri i min löpning. 

 

Hur kom du på att skriva boken ”Kvinnokompassen”?

För att jag tror att fler kvinnor skulle må så bra av att leva livet mer cykliskt.  Jag ville så gärna dela med mig av den magin jag känner efter att jag börjat leva så. 

 

Vad menas att vi är cykliska?

Att vi förändras varje dag utmed månaden. Vår hormonella cykel är dynamisk och vi förändras både fysiologiskt och mentalt. Detta kan vi omfamna för att få mer tillgång till livet och de resurser vi bär på. Speciellt inom träningen. Hur du tränar under de olika väderstrecken för att optimera resultaten, inte bryta ner, bara bygga upp och samtidigt hålla dig skadefri  och motiverad. 

 

Beskriv de olika väderstrecken:

Söder- några dagar innan mens och under mensen. Du känner ofta ett behov av mer lugn, inte så social och kraften i dina träningspass brukar svikta. Detta pga hormonerna som dippar. Du är i princip katabol i slutet av Öster och början på söder. Så att lägga in mer lunga pass och bejaka dina känslor rent socialt är vinnande för hela månaden. Speciellt extra vila. Sömn och återhämtning i mängder denna delen.

Väster- du är klar med dina blödningsdagar och du börjar bli sugen på livet igen. Du får lite mer kraft i träningen, du väcker lusten igen och du känner dig mer säker, snygg och social. Mer klar i knoppen och här kan du verkligen maxa och skina. Har du däremot INTE bejakat vilan och lugnet i Söder kan du här vara helt urlakad. Gör om gör rätt helt enkelt. Ny chans nästa månad.

Norr- BOOM. Allt är på topp och under ägglossningen peakar kraften, din sociala och sexuella drift. Du kan lyfta tungt, du bygger och du har ofta mer energi än annars. Planera alla sociala aktiviteter här. MEN kom ihåg att planera dem till nästa månad denna tiden. Inte om en vecka… för…

Öster- då många kan uppleva PMS. Du blir lättirriterad, kan svullna lite i kroppen, blir tung i din träning och kan sova sämre. Du vill inte alls vara lika social och spegelbilden kanske inte ler lika stort nu. Det går att omfamna även denna del. Som en POWER. Alla nycklar finns i boken😉


Hur kan man som tränande tjej tänka med sin menscykel? 

Enkelt förklarat- så fort mensen är slut- lägg alla tuffa hårda pass 2 veckor fram. Därefter lugnare pass, underhållsstyrka och mer vila. 

 

Är det skillnad på konditionsidrott och annan träning som man skall tänka på till menscykeln?

Speciellt styrketräningen då vi är som mest anabola (uppbyggande) första delen. Så det är lite onödigt att försöka maxa vikter den andra delen då du ändå inte kan bygga musklerna. Så underhållande styrka då. Gällande konditionsträning pågår en studie vid Umeå Mittuniversitet just nu. Ska bli sååååå spännande !

Vad för annan träning rekommendera du som komplement till konditionsträning? 

Absolut styrka och rörlighet. SÅ oerhört viktigt ju äldre du blir som kvinna. Att ha muskler på kroppen skyddar dig från så många saker. Det är A och O att ha en stark kropp. Rörligheten måste inte vara att du ska gå på en yogaklass 90 minuter varannan dag. Det kan räcka med 5 min morgon och 5 min kväll och att du gör det varje dag istället. 

Så maxa vikterna och våga bygg styrka under din anabola del av cykeln och kör utan vikter för att underhålls träna muskler och leder under andra delen av din cykel.

Vi säger tack Ida och lycka till med träningen!

 //Julia Liv Power Woman athletic club Sweden

Back to blog